Om Skam

Skam – regleringsmekanismen i våra relationer

Genom att undvika den, fortsätter vi att ge skammen makten
på skuggsidan av våra liv och i våra relationer.
Jag utbildar och föreläser om skammen som funktion, känsla och
hur skam faktiskt fyller en frisk, sund och viktig roll.

Skam, denna mest mänskliga känsla av alla men även den mest förgörande för vårt psykiska välbefinnande om den missbrukas. Skammen är en av våra viktigaste känslor, och en av våra största utmaningar är att lära oss att hantera den. Det är speciellt viktigt i kontakten mellan vuxna och barn, men även oss vuxna emellan för att skapa kontakt och dialog.
Min vision är att lära ut om hur vi kan bli vänner med skammen istället för att låta den ha fritt spelrum på skuggsidan, på tabusidan, där den ofta har oinskränkt makt så länge vi inte benämner den… Skammen är ljusskygg, och det är väl förklaringen till att den så sällan belyses någonstans, inte ens på våra utbildningar till ’hjälpyrken’, oavsett skola.

Varför ska vi överhuvudtaget tala om skam? 
Vi kan egentligen inte tala om prestige, makt, kreativitet, innovation, motivation och förändring – utan att tala om skam. Eftersom skam är kopplat till vår förmåga att vara sårbara och mänskliga. Skam är centralt när det gäller vilken typ av acceptans som uppstår i en grupp. Hur ett syfte eller en ”agenda” utvecklas i en grupp: är den av godo eller av ondo? Att en penna finns är inte det viktiga, det viktiga är vad vi väljer att skriva med den: hot eller kärleksbrev?
Vi behöver kunskap om skam för att kunna skilja på metoder och innehållet i dem.

Skammens undanglidande natur
Brene Brown, skamforskare från USA, brukar ställa tre frågor till de grupper av professionella som hon föreläser och utbildar (läkare, psykiatriker, psykologer och psykoterapeuter, förskolepedagoger, lärare, socionomer och andra hjälpar-yrken), och frågorna belyser skammens undanglidande natur på ett mycket tydligt sätt:

-Hur många av er tror att skam är en underliggande orsak till att människor ni möter mår dåligt?
(Nästan alla professionella svarar ja)
-Hur många av er har formellt studerat skam i er utbildning?
(Ung. 15%)
-Hur många av er använder regelbundet ordet skam eller öppet diskuterar skam
med de ni möter?
(Ung. 5%)

Jag har ställt samma frågor till de grupper jag hittills mött, och får samma svar.
Fast vi ”vet” hur central skammen är, talar vi inte om den… eller studerar den?

Föreläsningar och utbildning
Jag föreläser och utbildar om skam som känsla och mekanism i oss människor och i hur vi fungerar tillsammans. Mitt syfte med det är att lära oss själva och varandra hur det är möjligt att erbjuda en plats där det är ok att tala om det som får oss att vilja försvinna, förminska oss själva eller attackera varandra. När vi har mer kunskap om skam, så har vi möjlighet att ta en positiv makt över den.

Och det viktigaste för mig när jag utbildar är ju förstås att skapa en miljö där det blir så lätt och enkelt som möjligt att tala om detta! Att bygga så mycket tillit och acceptans jag bara kan i rummet och även skapa lite varmhjärtad humor till det! 🙂
För att skam är kopplat till vår förmåga att vara sårbara.

 • Så en liten skamvariant av den Gyllene Regeln skulle lyda ungefär så här:
  Om jag vill att en människa ska våga vara sårbar och mänsklig i sitt bemötande mot mig – så behöver jag ha modet att vara det själv…
Att tala om skam skapar så mycket kärlek, inkludering, respekt och kontakt som är möjligt mellan människor! Faktiskt! 🙂
 

Röster från deltagare på Skam och Relationsföreläsningar:
”Jag har blivit mer medveten om min egen skam och hur jag hanterar den. Jag har också fått en annan syn på barn och hur jag bemöter deras ”misslyckanden” och ev. skuld och skamkänslor.”

”Lite obestämd oro innan, men mycket bra föreläsning, ett stort begrepp som jag är mindre rädd för att hantera nu.”

”Det var en bra föreläsning som belyser begreppet ”skam” på ett begripligt sätt! Jag förstod att själva begreppet skam inte alltid behöver innebära något negativt.”

”Tankar om hur lätt man får en annan person att känna skam genom ord och handlingar. Mycket intressant och givande dag, lätt att lyssna på! Jojo är fantastiskt inspirerande, hon fick mig att slappna av inför det här temat!”

Material om skamföreläsning:

 • Här har du ett presentationsblad om mitt arbete med skamföreläsningar, den kan du visa till dina medarbetare eller chef. Du kan även kontakta mig direkt via mail eller telefon, se Kontakt och mottagning-sidan, om du är intresserad av att veta mer och/eller boka mig för en utbildningsdag eller föreläsning.
 • Här är SKAM-KOMPASSEN (av Donald Nathanson): den brukar jag använda som handout vid föreläsningar, men också ett mycket bra verktyg i att förstå hur dessa strategier ser ut, i syfte att skydda oss och vår sårbarhet.
 • Föreläsning från Active Parentings öppna seminariedag:
  Skam – Ledarskap utan att kränka? (ca 35 min) Jojo berättar om teorin kring skam och dess utveckling – både den friska och sunda skammen och den giftiga och förtärande skammen. Hon kommer också belysa skillnaden mellan skam och skuld och empatins viktiga roll i det.
 • Text om Kreativitet, sårbarhet och ledarskap.
  Här är en text där jag skrivit om ”Kreativitet, sårbarhet och ledarskap”, om hur bl.a. skam kopplar till den kreativa processen. Texten har precis publicerats i en bok av Botkyrka Konsthall och deras projekt YAPP. Jag ingick i ett delmoment av YAPP tillsammans med två konstelever från Kungliga Konsthögskolan (Mejan).

Varmt välkommen att höra av dig!
Bäst når du mig via mail: jojo@skam.nu

En reaktion på “Om Skam

 1. Hei Jojo

  Jeg er utdannet gestaltterapeut, bosatt i Tromsø i Nord-Norge og hørte om deg i forbindelse med din workshop i Krakow 2013. Jeg har også sett din presentasjon på you tube og temaet skam har interessert meg fra jeg tok utbildning innen gestalt.

  I Tromsø er vi omkring 30-40 gestaltterapeuter og vi er onkring 20 som er aktive i et nettverk som utveksler erfaringer relatert til bruk av gestalt i individualterapi og ved gruppe-/organisasjonsutvikling.

  Jeg ønsker å forhøre meg med deg om det er aktuelt for deg å komme til Tromsø og ha en workshop med skam som tema, eventuelt annet om du har andre ideer. I første omgang er jeg interessert i om du er interessert, samt hvilken pris du tar for en helgeworkshop.

  Jeg håper det kan være interessant og at du gir en tilbakemelding på pris.

  Mvh
  Elisabeth Figenschau

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *