En heldag om Dans & Skam

Fredagen den 13 april samlas vi på Teater Pero för att göra ett avslut på detta märkliga och underbara dansande år som gått…

För ett år sedan blev jag och två andra gäster inbjudna av skådespelerskan Pernilla Göst till en samtalspanel som talade om just detta tema: Dans & Skam. Hon framförde sin egen underbara performance om hur dans följt henne genom livet, en kärleksförklaring till små barn och stora drömmar, om att hitta tillbaka till sig själv.
Efter paus samtalade vi sedan bl.a. om hur dans är något glädjefullt, något som skapar psykisk hälsa och att den också kan väcka så mycket skam.

När kvällen avslutades så berättade hon att hon startat ett Instagramkonto, @mydanceaday där hon tänkte publicera en dans om dagen i ett helt år. Jag frågade om hon ville att fler skulle haka på, lägga upp danser eller om hon ville ha det som ett eget experiment? Nej, vem som helst var välkommen att lägga upp danser, bara titta eller följa med… och jag känner min arm åka upp i luften:

-Jag vill vara med…! 🙂

Så där och då hakade jag på. Under året har jag sen många gånger tänkt, ska jag erkänna, herregud, vad har jag gett mig in på? Nu har snart ett helt år gått och vi avslutar genom att ha en heldag.

För i panelen satt två andra mycket spännande personer som också ska vara med igen den 13 april. Eva Bojner Horwitz som forskar på dansens effekter på psykisk hälsa och vad händer i hjärnan när man dansar? Dansterapeuten Monika Thelin håller en workshop kring Dans – lust eller plåga?. Jag bidrar med en föreläsning om skam. Förstås 🙂

Här hittar du programmet som en pdf: mydanceaday-Pero-Alskar-Pernilla

Vi avslutar dagen med att Pernilla spelar sin Performance och sedan har vi två ett Eftersnack med liten filmvisning av valda danser och så har vi ett samtal om hur detta dansande har påverkat oss. Och så mingel, lite snacks och bar. OCH DANS förstås!

Under hashtaggen #mydanceaday på Instagram hittar du bådas våra danser, om du vill kolla vad vi hållit på med under året.

Varmt välkommen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *